maandag 30 juni 2014

Aw Nix!

Eindelijk binnengekomen, een grafsteen van een boek. Society is nix, a gleefull anarchy at the dawn of the American comic strip (1895-1915) van de Sunday Press. Alsof er een grafsteen wordt bezorgd (link naar een recentie). We zijn flabbergasted. Het viel niet mee een gelegenheid te vinden het boek even door te kijken. Alles aan de kant. Vloer schoon? (want de tafel is te klein), geen rondrennende kinderen? 
 

Alle lof voor Peter Maresca een man met een missie (bestel het nu). De missie die we met hem delen. Er zijn geen comics zoals de Platinatijdperkcomics (of funnies) en de vroegste Platinatijdperkcomics zijn het meest verbazingwekkend. Alleen al de uren werk die daar in moeten hebben gezeten. En dan hebben we het niet eens over de tekenaars, maar vooral ook de mensen van de krant, de kleurzetters... Peter Maresca heeft dat begrepen. De krant reproduceren op een op een formaat. Hoe heeft ie dat gedaan. Hij heeft het ons zelf meegedeeld: het is gewoon veel werk. Zelfs wij kwamen nog zoveel namen tegen waar we nog nooit van gehoord hadden. We zijn nog maar beginnelingen. En dan staat er achterin een lijst met al die helden met foto en verhaal. We zijn er nog van aan het bijkomen. Sterker nog we hebben het nog niet eens gelezen alleen even doorgekeken. Meer. We willen meer. We willen planken vol van zulke boeken. Dan maar een kast eromheen bouwen.  





zaterdag 28 juni 2014

100 jaar geleden

Zoals jullie weten schoot de Servier Princip honderd jaar geleden een Habsburger dood in Sarajevo. Een goede aanleiding voor de mogendheden om weer eens lekker oorlog te voeren. Dat hebben ze geweten. Hadden ze spijt of er iets van geleerd? Nee want een paar jaar later begonnen ze de tweede wereldoorlog. Toen waren ze er gelukkig wel weer even klaar mee.
Die 1e wereldoorlog vormt een rode draad in het Platinatijdperk. Het is dan ook al veel langs gekomen in dit blog:

Zoals de eerste wereld oorlog volgens Mutt en Jeff (link)

en wat dacht je van deze:

Mutt and Jeff get drafted (link)

en deze:

Poison gas (link) en een leuke lamp (link) en wederom de Amerikaanse isolationististische kijk op een ruzietje in Europa (link). En niet vergeten dat er ook ooit weer een einde aan kwam en we ons juweel uit de collectie toonden (link)

Hieronder wederom het kroonjuweel uit onze collectie. Geschreven met vreugde want vier jaar ellende was afgelopen. Bud Fisher was natuurlijk geen frontsoldaat, maar wel een Canadees en als zodanig al eerder bij de oorlog betrokken dan die afwachtende Amerikanen. Kijk naar de inktvlek bij zijn handtekening. Ja dat was de opwinding natuurlijk. Kijk naar de vezels in het papier. Kijk naar het militaire stempel. Kijk naar de gecensureerde vlek, misschien wel zelfcensuur omdat hij wist dat dat er toch niet door kwam. We zoeken ook nog even naar de andere tekeningen uit dezelfde collectie. 







vrijdag 27 juni 2014

Boekje

Ooit hadden we het over het boek zonder voorkant (hier dus). Toen werd er een voorkant gevonden (hier dus). Maar nu hebben we er weer een gevonden. Een andere niet van Duffield & Company, maar van Leon & Cupples. Het maakt niet uit, met of zonder voorkant, gescheurd, gevouwen, beduimeld. De boekjes zijn retezeldzaam en er wordt altijd veel geld voor betaald. 

Hier izzie

 

woensdag 25 juni 2014

Buster Bronze

Tjonge jonge die Platinatijdperkers wondden er geen doekjes om. Hun helden werden direct in prachtige bronssculpturen vereeuwigd en op een marmeren voetstuk geplaatst. Daar kunnen de oude Grieken en de Renaissance Italianen nog een puntje aan zuigen.

Willen we op onze schoorsteenmantel in onze Platinatijdperkbibliotheek en dan zitten in onze Platinatijdperkluiestoel met een PlatinatijdperkSundaycomicsection met een Platinatijdperksigaar in onze Platinatijdperkmuil.




 

dinsdag 24 juni 2014

Have a cigar

Kijk. Daar worden wij blij van. Iemand die een oud sigarendoosje heeft gevonden, bewaard door zijn opa, vervolgens de waarde ervan in ziet en te koop zet. Zo blijft het Platinatijdperkerfgoed in stand. Helaas zijn de sigaren opgerookt. Dat kun je wel aan de Platinatijdperkers overlaten!

Have a cigar!
Smoke Mutt and Jeff!





maandag 23 juni 2014

O ja, de Ieren

Nee het gaat niet over voetballen. De Ieren doen niet mee. Het gaat om het lachen om immigranten. Het ligt zo voor de hand, we zijn er zo mee bezig dat we er blind voor zijn. Het Platinatijdperk zit vol met Ierenhumor. Stelletje armoedzaaiers! Happy Hooligan. Is dat wel een Ierse naam? En natuurlijk Maggie en Jiggs. Jiggs blijft een arme Ier ondanks al zijn poen. Hoe zit het eigenlijk met Flip? Waar komt die vandaan? Vermoedelijk uit de vijver.


zondag 22 juni 2014

There is a dark man coming with a bundle

Wij begrijpen de Amerikanen niet.  Hun obsessie met ras en herkomst is diep geworteld. Daar begint voor ons Yurpianen pas iets van te dagen als we hun boeken lezen (a human stain). Die plaatjes uit het Platinatijdperk even door hun ogen zien en dan niet zeggen zoals wij zouden doen, ach dat valt wel mee, maar net als hunnie geshockeerd zijn door het diepgewortelde racisme. Daar werd de apartheid 2.0 uitgevonden. Oei een zwarte met geld, dat is bloedlink! En hoe komt ie daaraan?

Songbook uit 1905 met tekening van Jimmy Swinnerton

zaterdag 21 juni 2014

vrijdag 20 juni 2014

Platinum Age goes Aarsman

Wat is dat toch goed getekend en mooi gedrukt. Vooral voor die bovenliggende banners vallen we als een blok. Nu even niet om de grap te lezen, maar gewoon plaatjes kijken als een Hans Aarsman. 
De verrukking spat ervan af als de twee Duitse jongetjes dromen van taartjes. Had ze toen al dekbedden in Amerika? Wij, hier in Yurp, sliepen nog onder een laken en zo'n zware deken. Is dat niet vies, een taart die drijft in het zoute zeewater? Zijn het hartige of zoete taarten? Bij een hartige taart is een beetje zeewater misschien niet erg, hoewel de korst wordt er wel week van. Maar ach in dromen kan alles. Wat een boel taartjes. Ze zijn onverzadigbaar die jongens. Zelfs de zon is een reuzentaart. In het Platinatijdperk is eten duidelijk een thema. Neem Mutt en Jeff die zijn altijd op jacht naar een goede maaltijd met een complete kip. Waarschijnlijk hadden mensen in die tijd toch echt wat vaker honger. Ze spreken ook zo heerlijk met een zwaar Duits accent, maar dat is natuurlijk het kenmerk van de Katzenjammer kids. Ze waren gek op accenten. Het Italiaans van de kok liegt er ook niet om. Amerika was in het Platinatijdperk het land van de immigranten. Iedereen sprak nog een beetje zijn moerstaal. Dat is er pas veel later een beetje uitgesleten. Lachen om immigranten met hun rare uitspraak. Daar ging het vaak over in de comic sections. Lachen om Duitsers (Katzenjammer kids, Osgar und Adolf), lachen om Fransen (Alphonse and Gaston), lachen om Italianen. Werd er eigenlijk ook gelachen om Ieren en Engelsen... Hmm. Scarabootch? Is dat een verbastering van een Italiaanse krachtterm? Zo uit de verte lijken de tekeningen van Harold Knerr, hoewel een stuk losser, op die van de Italiaanse grootmeester Benito Jacovitti.










dinsdag 17 juni 2014

Little Nemo in 1947

Een bijzonder late Little Nemo, getekend door zijn zoon met behulp van wat ouwe tekeningen van zijn vader (knip en plakwerk) Gepubliceerd in 1947. Zijn vader was al 13 jaar geleden overleden.



maandag 16 juni 2014

Creatief met Platinatijdperkkrantenknipsels deel 2

We weten wat we moeten doen (dit dus). 
Dit is immers de cursus voor gevorderden.




zondag 15 juni 2014

Hé, alweer een

Tsja als je op gaat letten, kom je ze overal tegen. Maar mooi zijn ze. Deze is van Harold Knerr, die de Katzies eigenlijk net zo goed tekende als Rudolp Dirks.


zaterdag 14 juni 2014

Creatief met Platinatijdperkkrantenknipsels

Knip alle plaatjes los. 
Maak er een stapel van.
Schud ze door elkaar.
En maak je eigen verhaaltje.
Leuk voor de koude winteravonden.

 

vrijdag 13 juni 2014

Dance Yellow kid dance!

Een stukkie papier uit 1897. Wel een tekening op de voorkant. Waarschijnlijk niet eens van R.F. Outcault. Het lelijke mannetje was eventjes populair. Verder alleen maar muzieknoten, maar ach iedereen kon toen noten lezen. Het songboek was er voor het stripboek. Pas op dat ze niet over je voeten struikelt op deze vrijdag de 13e.

 



donderdag 12 juni 2014

What is going on in Bisqueland?

 Al een aardige tijd is het duidelijk dat er in Zuid-Duitsland (Thüringen) een bisquehoofdjesbron is aangeboord (link). Enkele creatieve opportunisten hopen hiermee beleg op hun boterham mee te verdienen. Niets mis mee. We vragen ons af of er kopers zijn. Wij zijn alleen nieuwsgierig en verbaasd. Welke dokter Frankenstein heeft Walt, Andy, Annie, Rachel, Ching en Herbie van een dik schattig lijfje met lichtblauw kraagje voorzien? Ook mysterieus de verkoper opereert nu vanuit België. 

 









woensdag 11 juni 2014

Bionic Jeff

We weten allemaal dat Mutt en Jeff het zwaar hadden in de grote oorlog. Ze hebben immers aan alle zijden meegevochten. Geen wonder dat ze gehavend uit de strijd kwamen. Door hun sterrestatus hebben de beste dokters zich op hen gestort en maakten Jeff nagenoeg bionisch. Zo konden ze nog de gehele 20e eeuw mee. 




 

dinsdag 10 juni 2014

Old scrapbooks

Op de kop getikt een stapel ouwe schriftjes met ingeplakte krantenstrips. Dat deed men in 1910, 1927 en in 1985. Een oude traditie. Het is een mooie aanwinst voor onze Platinatijdperkplankje met Platinatijdperk scrapbooks in onze Platinatijdperkleeszaal.




 

zondag 8 juni 2014