Wij houden van speurwerk, zeker in tijden van oorlog. Zo kunnen we ons verliezen in onbelangrijke details. Het duurde al een tijdje voordat we ontdekten dat er tussen de kleine gebonden boekjes met hardcover van onze vriendjes Bulletje en Boonestaak zo nu en dan een deeltje opdook dat niet in de reeks thuis hoorde, maar eigenlijk een bundeling betrof van twee deeltjes. Toen kwam er zo maar zo'n gebundeld dubbeldeeltje op ons pad, maar deze bleek afwijkend vanwege de opdruk N.V. De Arbeiderspers op de omslag, terwijl alle deeltjes /plaatjes op het internet toch duidelijk de opdruk N.V. De Ontwikkeling op de omslag hadden. Zoals men ook al gedaan had bij de eerste serie, de wereldreis van Bulletje en Boonestaak, waarbij men de oblongformaat deeltjes zelf kon laten bundelen en daarvoor de bruine kartonnen omslag kon aanschaffen, zo maakte men blijkbaar bij De Ontwikkeling, dat later de Arbeiderspers werd zelf bundeltjes voor de vier deeltjes Op het onbewoonde eiland. Doordat deze deeltjes ook niet allemaal even dik zijn is de bundeling van het boekje "De onderwerping van den menscheneter" en "De vertellingen van den menscheneter", samen gebundeld als "De geschiedenis van Bulletje en Boonestaak op het onbewoonde eiland, deel I", dikker dan de bundeling van "Hoe Bulletje en Boonestaak de bewoonde wereld terug vonden" en "Alle raadselen opgelost", gebundeld als "De geschiedenis van Bulletje en Boonestaak op het onbewoonde eiland, deel II". De Arbeiderspers werd in 1929 opgericht, tot die tijd werden de boekjes uitgegeven onder de naam N.V. De Ontwikkeling. De afzonderlijke boekjes die in de gebundelde deeltjes kwamen stammen uit 1926 en 1927. Dus die lagen nog in grote stapels op de planken bij de uitgever wachten op een bundeling. Blijkbaar waren de omslagen van deze bundels (met N.V. De Ontwikkeling) op een gegeven moment op en heeft men nieuwe laten drukken met de nieuwe naam, dus daterend na 1929 (met opdruk De Arbeiderspers).
Dat dit door ons ontdekt moest worden komt doordat we ons niet grondig genoeg in de literatuur verdiept hadden. Onze illustere voorgangers Jan Kooijman en Hans Stoovelaar hadden dit allang allemaal in de smiezen.
Het deeltje met opdruk De Arbeiderspers heeft ook een oude naamsvermelding met jaartal 1930, dus het klopt als een bus. De "van mama: in kleurpotlood geschreven hebben we hier ook maar even toegevoegd van pure ontroering.