donderdag 19 januari 2023

Comicbookcollectors over het Platinatijdperk 2

 En dan is er nog dit filmpje. Met een boekje dat wij ook nog niet hebben:





















Dit filmpje gaat veel meer het ontstaan van de strip als gevolg van de genadeloze concurrentie tussen twee krantenmagnaten. Het is leuk ge-edit met allerlei filmpjes en afbeeldingen.

woensdag 18 januari 2023

Comicbookcollectors over het Platinatijdperk

Om maar eens terug te keren naar de eigenlijke kern van deze blog, een filmpje over het Platinatijdperk met enkele boekjes die zelfs wij nog niet kenden zoals deze uit 1888! Weliswaar een compilatie van zijn Puck tekeningen, maar toch een boek.



















Het filmpje gaat over de ontwikkeling van de formaten die gewoon gebaseerd waren op de formaten uit de krant waarin ze al waren verschenen. Feitelijk dus een herdruk in een boekuitgave. 

 

Ook deze kenden we niet. Ook reprints uit Puck.



 














Tenslotte zien we wat een mooie exemplaren deze verzamelaar heeft. Niet altijd natuurlijk. Wij hebben in onze Bibliotheca Platinaensia Americana ook wel wat boeiende en indrukwekkende exemplaren.

Maar deze met stofomslag willen we ook wel. Een Annie hebben we met stofomslag.





dinsdag 17 januari 2023

Pilletje en Paaltje in Trefferland (1924)

Uit onze onovertroffen Bibliotheca Platinaensia Hollandiae. Het lag nog ergens in een verborgen hoekje.




 



maandag 16 januari 2023

Pilletje en Paaltje - het boekje!

 Wat? Is er ook een boekje? 




zondag 8 januari 2023

Pilletje en Paaltje (ook van Max- 1924)

Zoals altijd rollen we van het een in het ander. Van Max, die Meelmuts en Roetkop berijmde, kwamen we via Lambiek bij een andere strip van Max:



Pilletje en Paaltje. En daarvoor hebben we weer Delpher. Wat een tijd. Instant onderzoek vanuit de luie stoel om de verveling van het nieuwe jaar te verdrijven.

 

 

zaterdag 7 januari 2023

Toeval?

In 1923 of 1924 verscheen deel 3 van De Wonderlyke Reizen van Meelmuts en Roetkop bij drukkerij Jacob van Kampen in Amsterdam. Niks racistisch aan, voor diegenen die denken oooh roetkop, dat mag je niet zeggen. Ook meelmuts is nogal denigrerend. Het gaat gewoon om twee vriendjes die a la Bulletje en Boonestaak (een dikke en een dunne) maar dan een zwarte en een witte, avonturen beleven, maar daar gaat het nu even niet om. Het gaat om de opmerkelijke overeenkomst van de kafttekening. Kijk daar maar eens goed naar.

















Waar lijkt dit op? Nou nogal op de latere voorkant van Kuifje in Congo. We zien een witte aan het stuur, een zwarte er naast en een wit hondje achterin. Zelfs in beide rechter koplampen zien we een dingetje. Het kan allemaal toeval zijn, maar toch wel frappant. Het autootje van Roland doet ook wel een beetje aan die verschrikkelijke Brum denken of aan dat autootje met gezicht (Vitamientje of zo) van Suske en Wiske. Maar voor zover we nu weten was Roland de eerste (1924). De oudste Kuifje in Congo omslag met auto komt uit 1937.  O, ja het hondje heet Pukkie.




dinsdag 3 januari 2023

En toen hadden we de slappe kaft versie in nieuwe spelling

En toen hadden we de slappe kaft versie in nieuwe spelling. Over de exacte datering tasten we nog in het duister. Na de oorlog. Dat is duidelijk. Nieuwe spelling. De boekjes werden, zo weten we uit het interview met de dochter (hier kunnen we dat lezen), na de oorlog opnieuw uitgegeven, eerst door uitgeverij Apollo (Prinses Mariestraat 12, Den Haag), later door de Nieuwe Haagsche (met sch) Courant en nog later door het kwartet (van vier kranten: De Rotterdammer-Nieuwe Haagse Courant (met aleeen s)- Nieuwe Leides Courant en Dordts Dagblad). Vermoedelijk was dit de eerste uitgave in nieuwe spelling van direct na de oorlog. In de niet zo nauwkeurige lastdodo catalogus zien we veel onduidelijkheden over deze Apollo uitgave. Alsof er maar een gooi naar gedaan is. Een slechte foto en een jaartal zonder argumentatie. Dus of dit nu een boekje is uit 1946 of 1951. We weten het niet. Who cares? Zou je zo zeggen. Nou wij dus.