maandag 9 december 2013

Hij is aan de cartoons

Aangedragen door een van onze Platinatijdperkvorsers, hij was al een tijdje van de aardbodem verdwenen, maar nu blijkt dat hij met zijn neus de archieven is ingedoken, een leuk stukje uit het Algemeen Handelsblad van 6 oktober 1935 (en nog een keer in het Soerabaijasch Handelsblad van 19 oktober 1935). Een van de eerste vermeldingen in de Hollandse kranten over de Amerikaanse krant (cartoons). Het is brilliant. We citeren (met een poligoon/Jiskefet stem) de volgende regels van onze correspondent L. de Koning te New York: 

Aan het gezicht van den gemiddelden Amerikaan kan men zien welk gedeelte van de krant hij te pakken heeft. Na alle phases doorgemaakt te hebben ziet men plotseling een bijzondere reactie op zijn gezicht: hij is aan de ''cartoons". Op een na laatste bladzijde; in de Zondagsbladen zijn er acht pagina's aan gewijd! En in de cartoons, ook wel funnies genaamd, daar vindt hij zijn oude vrienden terug. Vier, vijf of zes korte, sprekende plaatjes met grappige situaties. Mutt and Jeff, een hele lange kerel en een kort ventje, die elkaar steeds poetsen bakken. Jiggs en Maggie, etc.

Het artikel beschrijft hoe belangrijk de kranten (lees: de cartoons) waren voor Amerikanen. Het is tempo Doeloe bij uitstek. Andere strips die expliciet vermeld worden zijn the Gumps en Gasoline Alley. Lezen!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten