vrijdag 3 december 2021

De geboorte van Mijnheer Pimpelmans, maar ook van mijnheer van Emmen (Van de luchtreis)

 Van het onvolprezen wikipedia weten we dit:

Hij  (G.Th. Rotman) debuteerde in 1924 in het Rotterdamse dagblad Voorwaarts. Hier tekende hij de strip Snuffelgraag en Knagelijntje op scenario van Arie Pleysier, een journalist van Voorwaarts. Deze strip had twee muizen in de hoofdrol. In 1927 merkte Rotman dat Voorwaarts zijn strip Snuffelgraag en Knagelijntje aan andere kranten had verkocht zonder hem daarover te informeren en daarvoor te vergoeden. Hierop vertrok Rotman naar de Christelijke Nationale Dagbladen of Het Kwartet.[* 1] Snuffelgraag en Knagelijntje bleef bij Voorwaarts, waar Albert Funke Küpper de strip tot 1928 tekende.  

Hij was zijn creatie dus kwijt wat wel meer Platinatijdperkers overkwam (R.F. Outcault met Buster Brown, Rudolph Dirks met The Katzenjammer kids, waarmee hij daarna gewoon door ging onder Hans und Fritz). Ook Gerrit Rotman was niet voor een kleintje vervaard. Hij had meer in zijn mars, wat we kunnen zien in de, jawel Hans en Piet boekjes, ook al in 1924. 

Want wie zien we daar in de eerste bundel?





















En ook de heer van Emmen (van de luchtreis van de Pegasus) komen we tegen, maar dan in de 4e bundel.



















In de 3e bundel, ook geen toeval, komen we zowel Jantje tegen als een luchtreis.

Jantje kennen we later in het treurige crisisverhaaltje van Jantje Welgemoed. De luchtreis natuurlijk van de Pegasus. Alle ingrediënten had Gerrit Rotman al in zijn Hans en Piet versjes en plaatjes gestopt.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten