zaterdag 11 juli 2020

De hiërarchie der herinnering

De hiërarchie in de herinnering. Tempo Doeloe. Fijne thema's voor de oudere mens. We zijn natuurlijk veel te jong om ons het Platina tijdperk te herinneren, maar we zouden zo graag willen dat we die tijd even in konden. Natuurlijk alleen naar de mooie momenten waarop je als jongetje met kerst (1905 of zo) zo een prachtig gloednieuw Buster Brown boek krijgt of nog beter een Little Nemo boek! Ook een goed moment is dat wanneer de krant bezorgd is op zondag en vader je direct de Comic section overhandigd om zelf de sportpagina te gaan lezen in zijn luie stoel met een sigaar in zijn hoofd natuurlijk. 

Onze tempoe doeloe ligt net voor ons, nog net de nadagen van het Europese stripverhaal meegemaakt. Vooral de tweede hands Robbedoes strips in de Sjors zijn ons bijgebleven. Geen idee dat dat allemaal oude koek was. Net zo als de Pilote strips die in de Pep verschenen. Er kwam ook wel wat goeds van eigen bodem, maar die moesten toch eerst een zetje krijgen van hun illustere dupuis-voorgangers. Vandaar de waarde die we toekennen aan dit bloknootje. Een timepiece uit de hoogtijdagen van het weekblad Robbedoes, waar vele strips op hun absolute hoogtepunt waren, Robbedoes zelf, maar ook Lucky Luke, Guust was er net, en Johan en Pirrewiet! Daar ging het eigenlijk om, hoewel we de Sliert ook meekregen, maar dan 10 jaar later in de Sjors. Dit bloknootje uit 1960 toont de hiërarchie van de strips...

Het betreft 15 verschillende velletjes, waarop menigeen zijn bodschappen zal hebben gekrabbeld of zijn verlanglijstje. Maar wat een mooie velletjes, we raken er ontroerd van. Nu dus aftellend van 15 naar 1:


Op 15: 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten