dinsdag 15 november 2022

Geeft Kinderen Blijheid 6: Ziet er leuk uit, is zeldzaam, maar niet van rond 1900 en niet zo goed getekend

Onlangs in het kader van onderzoek naar Oud-Hollandse platinatijdperkboeken, wisten we dit prachtige boek, zesde uit de reeks Geeft Kinderen Blijheid (maar bij ons exemplaar ontbreekt deze ooit opgeplakte strook, kwestie van printen en weer opplakken), van Oom Abraham (is dat wel Daan Hoeksema, zoals ze bij Last Dodo veronderstellen?) en getekend door ene S. van Vleuten:Baron van Munchhausen. Vergelijkbare exemplaren staan altijd te koop voor te veel geld en worden gedateerd (want er staat geen jaartal in) rond 1900. Dat klopt niet want de Gebroeders Koster waren al van Amsterdam naar Bussum verhuisd (dat gebeurt ergens tussen 1922 en 1925) en het boek is dus van na 1925. Even uitleggen: Geeft Kinderen Blijheid is het motto van de uitgever sinds ze naar Bussum zijn verhuisd. Een motto is een spreuk of gezegde met dezelfde letters als de uitgever. GKB=Gebroeders Koster Bussum en Geeft Kinderen Blijheid.

We sloegen het open en het viel ons op hoe het op de neef van Prikkebeen lijkt, althans in eerste instantie. De heer Samuel van Vleuten was duidelijk geïnspireerd door Daan Hoeksema, maar ontbeerde het talent. Als Oom Abraham inderdaad Daan Hoeksema is moet hij zich toch hebben opgewonden over de onbeholpen stijl van de heer van Vleuten en waarom heeft Hoeksema het boek niet zelf geïllustreerd. Hoeksema had het druk genoeg in die tijd gezien zijn ongekende productie in die tijd. Hij was aan zijn eindsprint bezig (zie gisteren). 

Blijft dus de vraag wie is Oom Abraham. P.A.E.Oosterhoff is wat ons betreft een stuk logischer. Hij is een zeer bekende rijmer uit die tijd die veel prentenboeken (ook met Daan Hoeksema) heeft berijmd. 





















Geen opmerkingen:

Een reactie posten