woensdag 9 november 2022

Over de datering van Prinsesje Sterremuur






 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo hopelijk hebben jullie het verhaaltje op d'andere blog uitgelezen en zijn jullie klaar voor Smidje Smee. Hier nog wat onderzoek wat betreft de boekuitgave van Prinsesje Sterremuur.

In dit soort boekjes staat nooit een jaartal. Toch weten we daardoor ook dat het ergens in de jaren 20 of 30 gedateerd moet worden. De verhaaltjes stonden tenslotte ook in de krant en ieder oeuvre heeft een chronologie. Prinsesje Sterremuur is een tamelijk oud verhaal dat al kwam na de muizensaga Snuffelgraag en Kragelijntje. Prinsesje Sterremuur verscheen ook in het Duits al in 1928.Gelukkig staat achterin een lijst met boeken die al verschenen waren. Over Prinzessin Sternmiere uit 1928 hebben we het al gehad. Volgt Le Raid aerien de monsieur Barnabas dat stamt uit 1930. De luchtreis van de Pegasus, hetzelfde verhaal, zou pas in 1932 zijn verschenen en de andere boekjes pas in 1935 (zoals Sambo en Jocko). Op de Lastdodo site stond bij deze versie het jaartal 1946. Dat geldt alleen voor een herdruk in nieuwe spelling. Dit boekje is meer dan 10 jaar ouder vanwege de besproken lijst achterin en vooral datgene dat hier ontbreekt. Zo ontbreekt De ezel van mijnheer Pimpelmans (1931) en nieuwe avonturen van mijnheer Pimpelmans (1933). Een datering in 1930 lijkt ons meer in de buurt. 

 

PS En HOEWEL GRAPPIG, BEVATTEN DEZE BOEKJES NIETS WAT IN OPVOEDKUNDIG OPZICHT EENIGE AANSTOOT KAN GEVEN. Rotman hield het braaf. Hoewel we best schrokken van de wreedheid van de houthakker. Hoe kan je de vleugeltjes afknippen van zo'n klein feeënmeisje.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten