dinsdag 12 november 2019

Is Happy Hooligan de vader van Robbedoes?

Een van de grotere vraagstukken in de wereld van de plaatjesboeken, maar nu met beeldmateriaal als bewijs. Is Happy Hooligan de vader van Robbedoes? We kwamen er op door de vondst van deze "roly poly" uit 1910, geschilderd in Robbedoes kleuren, maar dan 28 jaar wordt zijn geboorte. Allereerst moeten we ons afvragen of de "roly poly" echt geïdentificeerd kan worden als Happy Hooligan. Het liftboy petje moet dan hier een roodgeschilderd blikje zijn... Zijn gezicht spreekt boekdelen. Ter aanvulling van de bewijsvoering tonen we ook nog een "roly poly" van Foxy Grandpa, daarmee aantonend dat de toen, in 1910, populaire stripfiguren ge-roly polied zijn voor de commercie, in het land waar de commercie is uitgevonden. 
We wisten al dat de neefjes van Donald Duck teruggaan op de neefjes van Happy, door hun "door ieder neefje" ---- " afzonderlijk uitgesproken zinsdeeltjes" -- " in verschillende tekstballonnetjes". Nu blijkt ook Happy zelf de vader van Robbedoes. Ja, in het Platina tijdperk werd alles uitgevonden. Zelfs babietje Skeezix die te vondeling werd gelegd op de stoep bij Walt in de Gasoline Alley was een gejat idee dat 7 jaar eerder al te zien was bij Roger Bean. 


PS Dat Robbedoes ook nog een sigaar rookt, tamelijk normaal voor 1938, is natuurlijk toeval, maar Happy was er ook verzot op, als hij een peuk kon vinden!











Geen opmerkingen:

Een reactie posten