vrijdag 20 september 2013

De Rudolph en Gustav Dirks story

In Heide, Ditmarschen in de deelstaat Sleeswijk-Holstein staat het geboortehuis van Rudolph Dirks. Rudolph was daar in 1877 geboren maar ging als 7 jarig jongetje met zijn ouders en broer Gustav naar Duluth, Chicago. Hun vader was houtbewerker (john-adcock.blogspot.nl/2009/09/rudy-gus-and-john-dirks.html.) Door zijn broer Gus werd Rudy naar New York gehaald om ook te gaan tekenen. Gus was al bekend door zijn strip Bugville. Na een jaar tekenwerk voor  mocht Rudolph voor de New York World iets gaan maken als Wilhelm Busch 's Max und Moritz. Maar met broer Gus stuitten we op een bijzonder tragisch verhaal. Ondanks zijn succes, want hij was net zo zo niet nog getalenteerder als zijn broer Rudolph, pleegde hij in 1902 zelfmoord door zich met 38 kaliber revolver door zijn hoofd te schieten. 








Uit The evening World 12 juni 1902


Rudolph's ster moest toen nog reizen en even verwarde de kranten Gus met de tekenaar van de Katzenjammer kids, die al verschenen sinds 1897.

Onlangs wees de Yesterdays papers blog van John Adcock (die ons ook op het spoor bracht van het tragische verhaal van Gus) op het verschijnen van een prachtig Duits boek over de Katzenjammer kids samengesteld door Tim Eckhorst die in hetzelfde plaatsje geboren is als Rudolph Dirks, dat trouwens weer een Nederlandse naam, maar dat is ook niet zo gek in Sleeswijk-Holstein en het land van de Ostfriesen. Er is heel terecht ook een straat naar hem vernoemd en het geboortehuis bestaat zelfs nog. Wat wil je nog meer.






































































Nou ja bekijk bovenstaande link naar Yesterdays papers en vandaar weer naar de andere links.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten