zaterdag 7 september 2013

Why do platinum age cartoonfigures fuss and fight all the time?

Het Platina tijdperk was een primitief tijdperk en dat is te zien aan de plaatjesverhaaltjes. Eigenlijk nonstop. Alleen in het interbellum zien we een enorme familieboem in de cartoons, maar ook daarin schuilt nog vaak genoeg sluimerende agressie. Even een korte excursie door de plaatjes.


Mutt en Jeff moesten in 1917 natuurlijk meedoen met de frisse en vrolijke oorlog in Yurp. Ze wisten nog lange tijd niet met welke partij ze nou eigenlijk mee moesten vechten. In deze leuke bloemlezing zien we ze achtereenvolgens meedoen met de Engelsen, de Fransen, de Duitsers, de Russen en de Turken. Ze overleven zelfs een gasaanval. Taaie rakkers die twee.

Ook Jiggs bood zijn diensten aan als goed patriot, maar was helaas al verpest door teveel welstand.


Nee met Skeezix (ja die schatiige Skeezix) kon je een wereldoorlog winnen. En dat deden ze dan ook. De tweede dus.



In de tussentijd (tussen WO I en II) werd de agressie goed op peil gehouden door nonstop geweldadige plaatjes avonturen. Ook Mickey, die later zo akelig braaf is geworden bediende zich zonder problemen van een mitrailleur!





































Donald had daar natuurlijk helemaal geen moeite mee, want er zat en zit altijd  nog genoeg agressie in de eend.










Om maar te zwijgen van Popeye die altijd iedereen direct op zijn bek ramt.
Het zijn trouwens niet alleen de mannen. 






































De vrouwen van het Platina tijdperk stonden ook hun mannetje qua geweld. 

Met nostalgische gevoelens kijken wij van het Wereld Forum ter Bevordering van het Platinatijdperk Beeldverhaal (de WFBvhPB om van het woudlopershandboek te spreken) terug naar de oncompliceerde wereld waarin fysiek geweld nog om te lachen was.



 Weltrusten!