zaterdag 28 september 2013

Tekenen, roken en zwarte tanden

We konden het, na gisteren weer eens met een Tuxedosigaartje in een zaaltje blauw van de rook naar From Tree to Tribune te hebben gekeken , een klassieker uit 1931, natuurlijk niet laten nog een uittrekkseltje te maken. De hele film moet natuurlijk gekeken worden vanwege de als mieren aan de krant werkende mannetjes. Met zijn allen rondom reuzachtige draaiende machines. En wat doen ze allemaal hun best. Karrenvrachten vol, paard en wagens vol met kranten om natuurlijk vooral de comic-section op tijd bij iedereen te krijgen. Reviewer Spuzz op de archiefsite (zie link gisteren) begrijpt er helemaal niets van: 

What was odd is that the film hardly focused on anyone BUT the cartoonists, introducing every single one of them (I think there was about 8?) Zzzzz. 

Beste meneer Spuzz het gaat niet om de foto's in het Platinatijdperk, ook niet om het nieuws. Nee het unieke en meest bijzondere waren de uitbundige Zondagse strippagina's en behalve dat stonden de kranten door de week ook vol met stroken van Gasoline Alley, The Gumps, The Nebbs, Polly and her Pals...etc. De tekenaars van die tijd waren ultieme popsterren en hun prestaties ongekend. Ze verdienden goed en terecht want daardoor werden er meer kranten verkocht (en meer bomen gekapt). De strips werden uitgeknipt, de zondagskranten bewaard want ze waren zo mooi. De rest van de kranten verdween in de kachel. Kijk naar de popsterren in de bloei van hun carriere, allemaal grijnzend, allemaal rokend, allemaal met grijze tanden, maar lol hadden ze. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten